Reuzenrad Dag wordt gehouden op 14 februari en ter ere van de Amerikaanse ingenieur en uitvinder George Ferris (geboren op 14 Februari 1859).

Het reuzenrad werd uitgevonden voor de World ‘ s Columbian Exposition in Chicago, 1893.


Sindsdien is het een onderdeel van elke reële en is geliefd bij velen. Hier zijn enkele suggesties voor de viering van de dag.


Het Ferris Wheel (ook bekend als het Chicago Wheel) was een 80,4 meter hoog reuzenrad ontworpen door George Ferris. Het was het eerste reuzenrad ter wereld en diende als publiekstrekker voor de World's Columbian Exposition van 1893 in Chicago.


Het was destijds een vooruitstrevend stuk techniek. Ferris had zich laten inspireren door de techniek van het fietswiel, waarbij de spaken van getrokken ijzer een wiel op spanning houden.

In april 1894 werd het reuzenrad gesloten en later afgebroken. In 1895 werd het weer herbouwd. Het rad bleef tot 1903 in gebruik. In 1904 werd het Ferris Wheel verplaatst naar Saint Louis voor de expositie aldaar, waarna het in 1906 werd gesloopt met behulp van dynamiet


Tegenwoordig staat op dezelfde plek een replica van het oorspronkelijke Ferris Wheel. In het engels wordt de term Ferris wheel gebruikt om een willekeurig reuzenrad mee aan te duiden.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan